Ruka prijateljstva

„Narodne knjižnice zasnivaju na jednakosti pristupa svima, bez obzira na dob, rasu, spol, vjeru, nacionalnost, jezik ili društveni položaj.“

( Unesco-ov Manifest za narodne  knjižnice ).

Udruga 6Svi smo upoznati s ovim manifestom i svjesni smo važnosti istog, no što zaista radimo i na koje načine uvodimo nove programe i provodimo inkluziju osoba s posebnim potrebama?

Gradska knjižnica Đurđevac svoj program „Ruka prijateljstva“ koja uključuje suradnju s udrugama, ustanovama i pojedincima koji se bave marginaliziranim skupinama društva počela je 2013. godine. Krenulo je posjetima Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom „Mali princ“, a koja djeluje u Đurđevcu i  okuplja u dnevnom boravku odrasle osobe s intelektualnim  teškoćama, te u popodnevnim satima nudi brojne radionice za sve zainteresirane. Valja napomenuti da u Đurđevcu djeluje i Područna škola za djecu s teškoćama u razvoju čiji polaznici u popodnevnim satima sudjeluju u brojnim aktivnostima koje Udruga organizira.

Svrha je zaštite i promicanja zajedničkih humanitarnih, zdravstvenih, obrazovnih, kulturnih, socijalnih, informacijskih, sportskih, rekreacijskih i dr. prava i interesa, te sudjelovanja u razvoju lokalne zajednice i kreiranju politike za osobe s intelektualnim teškoćama u lokalnoj zajednici.

Ciljevi programa

Glavni ciljevi našeg programa  su poboljšanje kvalitete života ciljane populacije, senzibiliziranje građana za osobe s intelektualnim poteškoćama, te stvaranje uvjeta jednakih mogućnosti u lokalnoj zajednici.  Zahvaljujući odličnoj suradnji s zaposlenicima Udruge te jako dobrim odnosom s korisnicima Udruge naš program već uspješno djeluje dvije godine, od prvih posjeta kada smo se tek privikavali jedni na druge i učili jedni o drugima i sada već stalnim aktivnostima koje vodi naša knjižničarka Martina Makar.

Aktivnosti se odvijaju jednom mjesečno u trajanju od 2h. Ponekad smo mi njihovi gosti, ponekad oni naši.

Trudimo se da aktivnosti budu raznolike, od kreativnih radionica, jezičnih radionica, pričaonica ili jednostavno druženja.

Obilježavamo različite obljetnice, učimo, stvaramo, kreativno se izražavamo, a što je najvažnije širimo ljubav i toleranciju.

S odmakom, nakon dvije godine zajedničkih aktivnosti, mogu reći da smo zaista uspjeli otvoriti vrata Knjižnice i uključiti marginaliziranu i zaboravljenu skupinu u naš rad.

Inkluzija kao pojam često se povlači, međutim rijetko zaista funkcionira. Da bi u praksi inkluzija bila održiva potrebno je jako puno rada, angažmana i volje te dobre suradnje s ustanovama koje okupljaju ljude s posebnim potrebama.

Inkluzija nije vidljiva samo u našoj ustanovi, naime obilježavamo i Međunarodni dan Downovog sindroma,  kada u aktivnosti uključujemo i učenike naših srednjih škola i širu javnost.

Senzibiliziranje javnosti nešto je na čemu intenzivno radimo. O svojim aktivnostima redovito izvještavamo putem medija i društvenih mreža jer na taj način želimo doprijeti i do onih društvenih skupina koje nisu izravno uključene u naš rad.

Program „Ruka prijateljstva“ proširit će svoje djelovanje i na Udrugu slijepih i slabovidnih Koprivničko-križevačke županije, Gradsko društvo osoba s invaliditetom Đurđevac te na sve pojedince, udruge i ustanove koje svoje djelovanje grade na radu s osobama s posebnim potrebama.

Na početku sam spomenula važnost inkluzije osoba s posebnim potrebama u svakodnevni život, ali nije li upravo nama potrebno uključivanje u svakodnevni život osoba s posebnim potrebama?

Toplina, smijeh, iskrenost i jednostavnost,  vrijednosti su koje smo dobili od korisnika Udruge,a pomogli su nam da sagledamo životne prioritete i da zajedničkim snagama prevladamo sve prepreke, predrasude i prividne različitosti.

Samo pozitivnim idejama i otvorenog srca možemo puno promijeniti u svijesti ljudi oko sebe.