Bibliokofer

„Knjige šetalice“

bibliokofer-1Jeste li ikad čuli za bibliobus? To je onaj najljepši od svih autobusa, koji vozi knjige i priče od knjižnice do ljudi koji ih žele čitati. To je pokretna knjižnica, knjižnica na kotačima koja putuje.

Ali jeste li ikad čuli za bibliokofer? Da, da, dobro ste čuli. Prvo je to bio samo jedan stari mali kofer.

 Bio je malo prašan i već dugo prazan, a onda je iz svog kuta u prašnom ormaru slušao o bibliobusu i djeci koja se vesele pričama. Čuo je uzbuđene knjižice koje su željele ići na vožnju i posjetiti djecu.

I on je želio čuti dječji smijeh.

Jednog dana kao nekom čarolijom sve su se te želje ispunile. Došle su nasmijane tete  i uzele kofer, očistile ga i obojale, pomazile i uveselile. Nakon toga u njega su smjestile najveselije i najljepše priče. Svi su bili jako uzbuđeni – i tete, i priče i kofer! Došlo je vrijeme za šetnju. Ne predugačku. Tu je u blizini mjesto kamo žele ići. Dječji vrtić prepun vesele dječice koja ih čekaju!

Cilj projekta

Sustavnim izlaganjem djece predškolske dobi knjižničnim sadržajima i uslugama osmišljenim za njihovu dob, odgaja se nova generacija ljubitelja knjige i književnosti. Nova generacija knjižničnih korisnika u digitalnoj eri.

Opis projekta

U suradnji s dječjim vrtićem  oblikovat će se posebna usluga male pokretne knjižnice – bibliokofera – za grupnu posudbu slikovnica u prostoru dječjeg vrtića. Uz uslugu posudbe provest će se i niz aktivnosti za djecu, odgojitelje i roditelje kojima je cilj razvijanje svijesti o knjižnici i knjižničnim sadržajima.

Provedba

Jednom na mjesec Bibliokofer posjećuje dječji vrtić, u dogovorenom prostoru odvija se susret s knjižničarom i djeca zajedno sa svojim odgojiteljicama posuđuju knjigu iz kofera i vraćaju knjigu od prethodnog mjeseca.

Prilikom svakog posjeta provodi se i dodatna aktivnost prema unaprijed dogovorenom rasporedu.

Aktivnosti će obuhvatiti radionice za djecu, odgojitelje i roditelje.

Radionice za djecu :

  1. Kako nastaje knjiga
  2. Kako nastaje priča
  3. Čega sve u knjižnici ima
  4. Priča za laku noć
  5. Doktor za knjige

-trajanje i način provođenja radionica prilagoditi će se pojedinim skupinama u suradnji s odgojiteljima

Radionice za roditelje

  1. Kako izabrati kvalitetnu slikovnicu

Radionice za odgojitelje

  1. Knjižnica po mjeri korisnika – upoznavanje sa knjižničnim službama i uslugama i mogućnostima suradnje

Suradnja

  • DJEČJI VRTIĆ  -oblikovanjem sadržaja i usluga u suradnji s dječjim vrtićem istovremeno se povećava ponuda sadržaja za predškolsku djecu u njihovoj zajednici, realizira poslanje Knjižnice kao ustanove po mjeri korisnika i promiče čitanje kao aktivnost korisna za dijete i obitelj
  • RODITELJI – u toku provođenja projekta roditelje će se kontinuirano obavještavati o provođenju aktivnosti (putem oglasnih ploča). Osiguravanjem dodatnog sadržaja (radionice) te popratnog materijala (letci Hrvatskog čitateljskog društva) roditelji će biti upoznati ne samo s projektom već i sa svim prednostima čitanja djeci (razvijanje predčitačkih vještina i sl.)
  • MEDIJI – o aktivnostima će biti obaviješteni i lokalni mediji kako bi se s projektom upoznala i šira javnost te se izgradili temelji za buduću podršku projektima Knjižnice i Vrtića.