Mala ruka prijateljstva

Od 2016. godine krenuli smo u suradnju s Udrugom Roma „ Sve se može kad se hoće“ iz Đurđevca. Svrha projekta je zaštita i promicanje zajedničkih humanitarnih, zdravstvenih, obrazovnih, kulturnih, socijalnih, informacijskih, sportskih, rekreacijskih i dr. prava i interesa, te sudjelovanja u razvoju lokalne zajednice.

Program „Mala ruka prijateljstva“ zasniva se na aktivnostima i radionicama za romsku djecu, učenike viših i nižih razreda osnovne škole.

Aktivnost će se odvijati jednom tjedno u trajanju od 90 minuta od strane voditelja Dječjeg odjela Gradske knjižnice Đurđevac:

1.Moj zavičaj ( upoznavanje sa zavičajem, prirodnim i kulturnim vrijednostima koje nas okružuju) – razvijanje svijesti o pripadnosti gradu Đurđevcu, Podravini i zavičaju.

2.Pričam ti priču – radionica hrvatskog jezika na kojem ćemo se upoznati s pričama i bajkama našeg djetinjstva. – Upoznavanje s klasicima dječje književnosti (Andersen, Grimm, te domaći dječji autor kao što su Balog, Vitez, Pajo Kanižaj). Što je to bajka, basna, strip i slikovnica.

3.Razvoj komunikacijskih vještina, poboljšavanje već stečenih vještina čitanja i pisanja. Razvijanje osjećaja pripadnosti romske djece gradu Đurđevcu, knjižnici i cjelokupnoj zajednici. Poboljšavanje njihovog poznavanje hrvatskog jezika što će im omogućiti bolju socijalizaciju i napredak u obrazovnom sustavu.

4.Upoznajmo romsku kulturu, običaje i jezik – djeca Romi nas poučavaju o vrijednostima i kulturi njihove manjine.