Klub ljubitelja knjiga

Posjetite blog Kluba ljubitelja knjiga

klub-ljubitelja-knjigaPovijest čitateljskih klubova/grupa je duga od diskusijskih klubovi u doba Platona i sastanaka i razgovora tkalji preko čitanja u samostanima, čitaoničkih društava, salona u Francuskoj, do prvog formalnog kluba u 17. stoljeću, širenja klubova nakon rata i popularnosti nakon Oprah Show-a 1996. do današnjih klubova koji su osnovani u knjižnicama, knjižarama, školama…

Naš klub je osnovan 24.11.2009. na inicijativu knjižničarki iz Gradske knjižnice Đurđevac. Prva voditeljica bila je Ivanka Ferenčić Martinčić, kasnije su tu ulogu imale: Anica Šabarić i Ljerka Šimunic, a trenutno KLJUK vodi Dušanka Vergić.

Na prvom sastanku smo našem klubu dali ime i dogovorili smo pravila rada. Na drugom sastanku 1.12.2009. iznosili smo prijedloge naslova za čitanje i napravili plan za 2010.godinu. Na trećem sastanku, u siječnju 2010.godine smo raspravljali o prvoj knjizi „Psima ulaz zabranjen“ –dječjoj knjizi hrvatske autorice Melite Rundek.

Tako iz mjeseca u mjesec raspravili smo 50-tak naslova. Pri svakom susretu izmijenimo i preporuke za čitanje, predstavimo koju dobru knjigu.

PRAVILA KLUBA

Preuzeli smo 10 prava čitatelja iz knjige Daniela Pennaca, „Od korica do korica“.

  1. Pravo da ne čitamo
  2. Pravo da preskačemo
  3. Pravo da ne dovršimo
  4. Pravo da ponovno čitamo
  5. Pravo da čitamo bilo što
  6. Pravo na zanos
  7. Pravo da čitamo bilo gdje
  8. Pravo da pabirčimo
  9. Pravo da čitamo naglas
  10. Pravo na šutnju