Dječji odjel

Povijest Dječjeg odjela

Nakon otvaranja nove knjižnice 1996. godine u Poslovnom centru, dječji odjel ostao je na staroj lokaciji u Domu kulture. Prostor je zadovoljavao svojom veličinom, ali ne i brojem zaposlenih. Naime, dvije djelatnice radile su gotovo 4 godine na dvije lokacije i radile sav ostali posao (nabavljale knjige, obrađivale, prenosile na drugu lokaciju itd.). Tada je dječji odjel bio otvoren samo dva puta tjedno što svakako nije zadovoljavao potrebe malih korisnika. I tako je 2000. godine kupljen prostor do postojeće knjižnice kamo se preselio dječji odjel. Dječji odjel otvorila je gospođa Janković. No, sad je sve bilo na svom mjesto, ali još uvijek se osjećao manjak djelatnika. Mali korisnici su očekivali da će dobiti nešto više osim prostora i knjiga. Godine 2003. odobreno je zapošljavanje još jednog djelatnika

Tri mjeseca nakon zapošljavanja trećeg djelatnika, 50-ero djece aktivno je uključeno u rad radionica.

Pored zadanih tema i specijalnih gostiju, još crtamo, igramo se, gledamo crtiće. Dječji odjel namijenjen je djeci od najranije dobi života pa do kraja osmogodišnje škole, roditeljima, učiteljima, odgojiteljima i svima koji su u svojem radu povezani s djecom. Korisnicima osigurava pristup knjižničnoj građi za potrebe kulture, obrazovanja, cjeloživotnog učenja, informiranja, zabave i razonode.

Kako mogu postati član Dječjeg odjela?

Ukoliko želiš postati član Dječjeg odjela, preuzmi pristupnicu ovdje ili ju zatraži od knjižničara, zamoli jednog od roditelja da je ispuni i potpiše. Tako ispunjenu i potpisanu pristupnicu donesi u Knjižnicu i Članarina je za sve zainteresirane besplatna.

Koliko jedinica knjižnične građe mogu posuditi?

Odjednom možeš posuditi ukupno 10 jedinica knjižnične građe.

Koliko dugo ih mogu zadržati?

Knjige i slikovnice možeš zadržati 21 dana.

Ako knjige ili slikovnice želiš duže zadržati, možeš im produljiti rok posudbe dolaskom u knjižnicu, telefonom ili e-mailom. Produljit ćemo ti posudbu knjiga na još 21 dana, ali samo ako ih nitko ne traži. Lektiru ne produljujemo.

Kako mogu pronaći knjige ili dobiti potrebnu informaciju?

Možeš zatražiti pomoć knjižničara, računalno pretraživati bazu podataka po autoru, naslovu, struci i predmetu i potražiti je na policama pomoću oznaka: S – slikovnice za najmlađe, M – knjige za najmlađe, D – dječja književnost, O – književnost za mladež.

Što ako u Knjižnici trenutno nema knjige koju trebam?

Knjigu možeš rezervirati dolaskom u knjižnicu, telefonom ili e-mailom.

Koje su moje obveze?

Vratiti knjigu i ostale medije na vrijeme (ukoliko ne vratiš na vrijeme plaćaš zakasninu 1,00 kn po knjizi tjedno dnevno), čuvati ih od oštećenja i ne ometati druge korisnike.

Kako se snaći u knjižnici?

Knjige su složene po abecednom redu autora knjige, dakle onoga tko je napisao knjigu. Isto tako su složene i po oznakama:

S slikovnice

M knjige za najmlađe

D dječja književnost

O književnost za mladež

N narodna književnost

I igrokazi

U Knjižnici se nalaze i stručne knjige. To su različite enciklopedije, leksikoni koji se ne posuđuju, ali ih možeš čitati u Knjižnici, a koristit će ti kod izrade seminara, domaće zadaće ili želiš naučiti nešto više.

Isto tako naći ćeš knjige i na stranim jezicima koje možeš posuditi i usavršiti svoj jezik.

ZAPOSLENICI:

Katarina Pavlović, pomoćni knjižničar

Cecilija Kopljarević, pomoćni knjižničar