Jezične igre u Gradskoj knjižnici Đurđevac

Jezične igre u Gradskoj knjižnici Đurđevac

Objavljeno, 25. travnja 2016. | Djeca

Dječji odjel  Gradske knjižnice Đurđevac pokrenuo je novi projekt Jezične igre namijenjen učenicima trećih razreda osnovne škole. Projekt  se sastojati od osam radionica koje će se održavati tijekom travanja, svibnja i lipnja. Voditelji radionica su ljudi koji žive u našoj sredini, a došli su iz različitih dijelova svijeta (Slovenija, Bugarska, Rusija, Nizozemska, Bangladeš, Mađarska, Makedonija).

U uvodnom dijelu bit će ukratko predstavljena zemlja predavača s najosnovnijim geografskim podacima, te podacima vezanih za dječju književnost, kulturu i sport. Projekt se sastoji od tri dijela. U prvom dijelu voditelji će se predstaviti djeci na svojem materinjem jeziku, te ih naučiti osnovnim riječima, kao što su pozdravi, predstavljanje,  “čarobne riječi”, upiti o snalaženju i dr. U drugom dijelu voditelji će djecu naučiti neku pjesmicu ili igricu tipičnu za tu zemlju, dok je treći dio predviđen za kreativnu radionicu.

Cilj projekta je senzibiliziranje najmlađih skupina za važnost uključenja u rad cjelokupne zajednice manjinskih skupina u Đurđevcu. Razvijanje socijalne osviještenosti, prihvaćanje različitosti, razvijanje i učenje tolerancije, proširivanje znanja i vidika. Razvijanje inkluzije kao važan dio obrazovnog procesa i sastavni dio razvijanja građanskog odgoja i edukacije najmlađih. Cilj je ovim radionicama prevenirati netoleranciju prema drugim ljudima, a manjinskih skupinama pružiti im prostor za vlastito izražavanje i predstavljanje vlastite tradicije  kulture.

U Noći knjige prva se predstavila gospođa Valerija Derežić iz Slovenije. Naučila ih je kako se pozdravlja na slovenskom, predstavlja, “čarobnim riječima”. U drugom dijelu pročitala im je poučnu priču Zajec dela za lisico. Na kraju ih je naučila pjevati pjesmicu Čuk se je oženil. A na samom kraju gospođa Valerija ih je počastila tradicionalnim slovenskim kolačem.