Održana tribina na temu „O vozačicama, vozačima i sigurnosti u prometu“

Održana tribina na temu „O vozačicama, vozačima i sigurnosti u prometu“

Objavljeno, 8. ožujka 2019. | Odrasli

Dana 7. ožujka 2019. godine, u prostorijama Gradske knjižnice Đurđevac, održana je tribina na temu „O vozačicama, vozačima i sigurnosti u prometu“.

Tribina je održana u organizaciji i suradnji Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU koprivničko-križevačke, Gradske knjižice Đurđevac i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije.

Na tribini su prezentirane slijedeće teme:

1. Gđa. Verica Rupčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, govorila je o „Ženama uoči 8. ožujka“ – ravnopravnosti, promicanju prava i položaju žena u svim segmentima društva na području Županije, ali i šire.

2. Voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Mirela Škvorc, prezentirala je stanje sigurnosti u prometu na području PU Koprivničko-križevačke županije za 2018. godinu te dala komparaciju vozačica i vozača kao počinitelja prometnih nesreća, s posebnim naglaskom na mlade vozače, korištenje sigurnosnog pojasa i mobitela, te je osim događanja prometnih nesreća prezentirala i rad prometne policije.  

3. Gosp. Pero Krešić, tajnik Auto-kluba Đurđevac, govorio je o zainteresiranosti kandidata za vozačice i vozače, posebice mladih, odnosno za polaganje ispita za stjecanje vozačke dozvole, te se osvrnuo na greške koje čine vozačice i vozači tijekom polaganja ispita, te je istaknuo teškoće koje su žene imale početkom 20. stoljeća kao kandidatkinje za vozače i vozačice.

4. Dr. Davorka Gazdek iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, govorila je o tome kako alkohol djeluje na reakcije vozača, prije svega na vrijeme reagiranja vozača pod utjecajem alkohola.

5. Gđa. Spomenka Stankić, pomoćnica načelnika PP Đurđevac, prezentirala je obveze vozačica i vozača vozila kod događaja prometne nesreće.

6. Gđa. Bernarda Ferderber, ravnateljica Gradske knjižnice Đurđevac i knjižničarka Sanja Lacković iznijele su podatke o članicama i članovima knjižnice, te tematici knjiga i autorima koje najčešće posuđuju članice u odnosu na one koje posuđuju članovi. Tribini su prisustvovali predstavnici jedinica lokalne uprave i samouprave, članovi Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, predstavnici lokalnih medija, učenici Gimnazije „Dr. I. Kranjčeva“ Đurđevac i Strukovne škole Đurđevac sa pedagogom i  ravnateljima škola, predstavnici auto-škola i autoklubova s područja grada Đurđevca, zainteresirani građani, te predstavnici PU koprivničko-križevačke.