Na današnji dan rođena je Božica Jelušić

Na današnji dan rođena je Božica Jelušić

Objavljeno, 16. prosinca 2020. | Djeca, Odrasli

Na današnji dan rođena je Božica Jelušić, naša draga sugrađanka, književnica, profesorica, umjetnica,.. U književnosti se javila 1970. godine, a od tada je objavila preko 60 naslova poezije i proze u gotovo svim literarnim žanrovima (pjesme, pripovijetke, eseji, feljtoni, putopisi, kritike, književnost za djecu, monografije).
Članica je Društva hrvatskih književnika od 1974. godine. Antologizirana je, prevođena i nagrađivana. Zastupljena je u čitankama i lektiri te 40-ak antologija na stranim jezicima. Sudionica je različitih poetskih susreta i festivala te stručnih skupova o književnosti. Nositeljica je Fulbrightove stipendije za književni rad na University of Washington, Seattle. Stalna je suradnica i selektorica Hrvatskog sabora kulture od 2007. godine. Bavi se prevođenjem poezije s engleskog i njemačkog jezika (Yeats, Frost, Plath).
U povodu godišnjica života i književnog rada (65/45), objavila je PETOKNJIŽJE izabranih djela, a izbor obuhvaća naslove: Ftić kesnokrič (Kajkavske pjesme), Sabrana bjelina (Štokavske pjesme), Zelena zemlja (Pjesme za djecu), Perom i kistom (Eseji) i Sjeverna strana i drugi put (Putopisi). Najnovija je dobitnica prestižne nagrade Tin Ujević (DHK) (2019.). Premda je najpoznatija po svojoj poeziji, prozi te publicističkim zapisima objavljenima u mnogim časopisima, posebna joj je ljubav hrvatska (podravska) izvorna umjetnost pa je, uz vrlo stroge kriterije, objavila niz vrijednih monografskih, esejističkih i polemičkih te publicističkih tekstova o najpoznatijim podravskim izvornim slikarima i kiparima. Osobito područje njenog zanimanja su kajkavska književnost i ekologija, čemu je intenzivno posvećena posljednja tri desetljeća. Živi i radi u Đurđevcu, na obnovljenom plemićkom imanju Barnagor u Čepelovcu.
U našem katalogu pretražite sva djela koja je izdala (http://library.foi.hr/lib/booksearch.php?B=87&upit=&V=Y&E=&U=&ScrollAction=), a dio njezinog bogatog opusa izložili smo i u izložbenom kutku koji možete pogledati do 15. siječnja 2021. godine u našoj knjižnici.
Ovim putem dragoj Božici želimo puno zdravlja i puno godina zanesenog kreativnog stvaralaštva! Sretan Vam rođendan!