Poezija Zdravka Seleša u panoramama i antologijama

Poezija Zdravka Seleša u panoramama i antologijama

Objavljeno, 4. veljače 2022. | Događanja, Književnost

U Gradskoj knjižnici Đurđevac održana je izložba knjiga i publikacija u kojima je objavljena poezija prof. Zdravka Seleša. Autora je predstavila ravnateljica knjižnice Bernarda Ferderber, a sa svojim bogatim književnim opusom upoznao nas je sam autor.

Njegovi počeci književnog stvaralaštva vežu se uz objavljivanje ciklusa pjesama “I vrijeme se mrvi” u časopisu Gesta 1982./83., a od tada objavljuje u nizu časopisa, novina i zbornika. Slijedi objavljivanje  zbirke poezije “Razgovori sa srcem”, dvojezične hrvatsko-esperantske zbirke “Noćnik – Noktulo” te zbirke pjesama u prozi “Elegije Sigismunda Ernušta”. Godine 2003. objavio je knjigu “Lirika đurđevačke Podravine” – panoramu podravske lirike đurđevačkoga kruga, a 2012. knjigu “Snovi i sjene” / “Senje i tenje” / “Sonĝoj kaj ombroj “– izbor iz stvaralaštva na hrvatskom književnom jeziku, kajkavštini i međunarodnom jeziku esperantu koji donosi 80-ak pjesama te priče, eseje i prijevode.

Godine 2014. objavljuje knjigu podravskih eseja i zapisa „Galović i zađne stvari“ za koju je 2015. g. dobio Nagradu Fran Galović kao najbolje djelo zavičajne tematike.

Prof. Seleš stvara uglavnom poeziju i književnu esejistiku, a bavi se i prevođenjem s međunarodnog jezika esperanta sudjelujući u mnogobrojnim međunarodnim projektima. Kao profesor hrvatskog jezika i književnosti usmjerio je generacije svojih učenika na bavljenje pisanom riječ.

Predstavljanje književnog stvaralaštva Zdravka Seleša prvo je u nizu novog projekta kojeg će Gradska knjižnica Đurđevac provoditi u ovoj godini, a radi se o predstavljanju zavičajnih književnika koji su svojim pisanjem i stvaranjem vrijednih književnih djela pridonijeli književnom i kulturnom životu našeg zavičaja.