Mreža malih slobodnih knjižnica

Mreža malih slobodnih knjižnica

Objavljeno, 27. ožujka 2023. | Djeca, Događanja, Odrasli

Još jedna predivna vijest stiže u Gradsku knjižnicu Đurđevac! Nakon što nam je Ministarstvo kulture i medija početkom godine odobrilo financiranje čak sedam programa koje provodimo sa svojim korisnicima, posebno sa socijalno isključenim članovima te nabavu građe i informatičke opreme, sada smo primili obavijest da će sa 3.118,99 eura financirati projekt Mreža malih slobodnih knjižnica koji podrazumijeva postavljanje malih slobodnih kućica – knjižnica u prigradskim naseljima Grada Đurđevca.

Doprijeti do čitatelja, do samog srca zajednice, misija je svake knjižnice i svih nas koji zagovaramo čitanje. Ovim projektom želimo izaći izvan prostora knjižnice, posjetiti prigradska naselja Grada Đurđevca i doprijeti do malih zajednica kojima je knjiga teže dostupnija zbog raštrkanosti naselja i gotovo nikakvog javnog prijevoza kojim bi nesmetano mogli doći do Gradske knjižnice Đurđevac i sudjelovati u njezinim aktivnostima. Postavljanjem kućica za knjige, gdje će svatko moći uzeti, posuditi, vratiti ili zamijeniti knjige, želimo stvoriti nove kontakte s novom publikom koja odrasta zajedno s knjižnicom i njenim kulturnim sadržajima. Uz kućice planirane su i razne dodatne aktivnosti poput čitateljskih izazova, radionica i pričaonica kojima ćemo uveseljavati djecu i odrasle na otvorenom.

Dakle, stanovnici će moći slobodno zaviriti u kućice u koje će djelatnice Knjižnice za početak staviti određeni broj slikovnica, dječjih knjiga, knjiga za mlade te beletristike za odrasle, uzeti knjigu koja im se sviđa, kad je pročitaju vratit će je, a nama će biti jako drago i da sa svojih polica korisnici uzmu nešto što im je možda višak i donesu u naše kućice.

Ovim projektom želimo promicati pismenost i ljubav prema čitanju te vrijednosti i važnosti društvenoga zajedništva u manjim zajednicama čime se povećava njihova dostupnost ljudima različite dobi i financijskih mogućnosti.