Doživljaj dubrovačkih božićnih običaja u Gradskoj knjižici Đurđevac

Doživljaj dubrovačkih božićnih običaja u Gradskoj knjižici Đurđevac

Objavljeno, 6. prosinca 2017. | Djeca

Učenici 6. b razreda Osnovne škole Grgura Karlovčana, u utorak 5. prosinca sat književnosti iz Hrvatskoga jezika ostvarili su u Gradskoj knjižnici Đurđevac. Proslavu Božića i običaje toga velikoga blagdana u Dubrovniku učenici su proživjeli svim osjetilima zahvaljujući knjižničarki Katarini Pavlović, Dubrovčanki i đurđevečkoj sneji Ivi Funtek i učiteljici Hrvatskoga jezika Danijeli Sunara-Jozek. Pjesmu koju su interpretirali i analizirali napisao je poznati dubrovački pjesnik Luke Paljetka Božić u Gradu i ona je bila povod za upoznavanje s običajima toga dijela Lijepe Naše. Potpuni doživljaj postignut je time što je pjesmu na svom materinskom idiomu pročitala gosparka Iva.

U motivacijskom dijelu dvosata učenici su se prisjetili svih većih blagdana u ovom mjesecu te njihovog obilježavanja, a knjižničarka Katarina ih je kratko upoznala s nekadašnjim načinima obilježavanja te njihovom simbolikom.

Učenici su Dubrovnik doživjeli kroz autohtoni govor izvorne govornice (naučili su nekoliko dijalektizama dubrovačkog kraja), kroz fotografije u različitim knjigama, ali i okusom i mirisom jer su ih predavačice počastile autohtonim priklama, smokvama, rogačem, orasima, grožđicama i kolačima s rogačem.

Gospođa Iva je učenicima ispričala kako se Badnjak i Božić slave u njezinom Gradu, a onda smo njihove običaje usporedili sa svojima. Najzanimljiviji je učenicima bio običaj kolendi po kojima je Dubrovnik poznat i jednu su kolendu imali prilike čuti, a zatim smo svi zajedno naučili prvu strofu.

 

Dobra večer, mi kucamo
Badnju večer čestitamo.
Mi smo došli kolendati
Vašem dvoru hvale dati.
Ođe, ođe, nazdravlje vam
Badnje veče dođe.

 

Ovakav način učenja je učenicima uvijek zanimljiv te su Dubrovnik, lirsku religioznu pjesmu, motive, pjesničke slike, stilska izražajna sredstva, strofe i stihove doživjeli na posve drugačiji način.

S obzirom daje vrijeme darivanja, učenici su kod kuće izradili prigodne čestitke te božićneukrase kojima zahvalili knjižničarki Katarini i gospođi Ivi.