Dan hrvatskih knjižnica – Knjižnice za bolje sutra. Budimo aktivni, zagovarajmo zajedno!

Dan hrvatskih knjižnica – Knjižnice za bolje sutra. Budimo aktivni, zagovarajmo zajedno!

Objavljeno, 10. studenoga 2016. | Djeca, Odrasli

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se 11. studenoga.

Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je 2010. godine Dan hrvatskih knjižnica s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te razgradnje stereotipnih predodžbi o knjižnicama i knjižničarima.

Ovogodišnji Dan hrvatskih knjižnica odvija se pod sloganom Knjižnice za bolje sutra. Budimo aktivni, zagovarajmo zajedno! kako bi se osnivače, korisnike, suradnike i širu javnost potaknulo ne samo na razmišljanje o tome što knjižnica znači za njih i njihovu zajednicu, već i na zagovaranje širenja i modernizacije hrvatskih knjižnica kao mjesta na kojima svatko može pronaći potrebne izvore za stjecanje novih znanja i vještina te prostor za susrete sa suradnicima i prijateljima.

Sa željom da se u svečanost obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica uključe i mladi, objavljen je natječaj za Najbolji selfie u knjižnici na temu Što mi znači knjižnica.

Na natječaj je pristiglo 86 fotografija od 77 autora iz čitave Hrvatske. Nagradu je osvojila korisnica naše knjižnice Aleksandra Đuračić.

Čestitamo još jednom Aleksandri i zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovom nagradnom natječaju i na taj način promovirali vrijednost knjižnica i čitanja.