Žene koje su obilježile Đurđevac

Objavljeno, 19. veljače 2015. | Odrasli

U petak, 20.ožujka prisjetili smo se žena koje su kroz povijest svojim radom, djelovanjem i postojanjem obilježile Đurđevac.

Riječ je o ženama Đurđevčankama rodom, ali i onima koje su živjele i radile u Đurđevcu. Nakon uvodne riječi ravnateljice đurđevačke knjižnice Antonije Mandić, govorile su Dušanka Vergić, profesorica sociologije u Gimnaziji dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu i mr. sc. Martina Ferenčić, menađerica u “Podravki” i predavačica na Visokoj školi tržišnih komunikacija “Agora”. Izlagale su općenito o ulozi i mjestu žena u svijetu te o položaju žena u današnjem društvu u odnosu prema muškarcima. O emancipaciji i ravnopravnosti žena koje su gradile hrvatsko društvo govorila je književnica Božica Jelušić.

Povjesničar Nikola Cik predstavio je Đurđevčanke koje su obilježile povijest. U stvaranju projekta i istraživanju sudjelovali su Nikola Cik, Vladimir Miholek, Đuro Janči, Matija Vogrinčić, Martin Mahović i Marijan Slunjski. Od prikupljenog materijala objavljena je prigodna publikacija. “Žene koje su obilježile Đurđevac”.

U glazbenom dijelu svojim pjevanjem predstavile su se članice vokalnog sastava “Đurđevčice”. Treba pohvaliti naše vrijedne žene članice brojnih udruga; Udruge žena grada Đurđevca, Udruge žena Budrovac, udruge Narcise, te Ljubicu Cestar, Katarinu Pavlović, Nadu Sedmak i Ivanu Hađija, koje su svojim izloženim rukotvorinama, proizvodima, umjetničkim djelima i kolačima pokazale što vrijedne Đurđevčanke znaju i mogu.