Robotika

Robotika

Objavljeno, 28. srpnja 2016. | Djeca

Radionicu o robotici, održanoj u sklopu Ljeta u knjižnici 2016. vodio je Tihomir Robotić, profesor informatike u Strukovnoj školi u Đurđevcu. Prezentacijom o robotici djeca se naučila da riječ “robot” dolazi od češke riječi “rabota”=teški rad, a prvi ju je primijenio češki pisac Karol Čapek u drami R.U.R. Robot je stroj kojim upravlja elektroničko računalo.  Za razliku od čovjeka koje je sposoban obavljati poslove za koje se traži razmišljanje, planiranje, kreativnost i mašta, roboti rade brže i točnije, ne smetaju im vremenske nepogode ili opasni uvjeti rada, te se ne umaraju i rade sve dok imaju dovod energije. Primjena robota je velika u industriji (naročito automobilskoj), u vojne svrhe, medicini, svemirskim istraživanjima, itd.

Osim što su se upoznali s zanimljivim činjenicama o robotici, djeca su dobila Arduino setove gdje su trebali složiti semafor koji svijetli naizmjenično. Svi su uspješno riješili zadatak čime su dobili pohvalu profesora.

Na pitanje gdje bi djeca primjenila robota, dječak je odgovorio kako bi ga slao po mlijeko i tražio da umjesto njega pospremi igračke.

Na kraju radionice, profesor Robotić pozvao je svu djecu na Ljetnu školu robotike koja će se održati krajem kolovoza.