Održan znanstveni skup „Iz povijesti grada Đurđevca“ povodom Dana grada

Održan znanstveni skup „Iz povijesti grada Đurđevca“ povodom Dana grada

Objavljeno, 25. travnja 2016. | Odrasli

Skupina znanstvenika i istraživača koji rade na izradi monografije o Gradu Đurđevcu predstavila je rezultate svojih dosadašnjih istraživanja javnosti u Đurđevcu povodom Dana grada Đurđevca na znanstvenom skupu pod nazivom „Iz povijesti grada Đurđevca“ koji je održan u Gradskoj knjižnici u Đurđevcu u četvrtak 21. travnja 2016. godine.

Znanstveni skup organizirali su Ogranak Matice hrvatske u Đurđevcu, Gradska knjižnica Đurđevac, Družba Braća Hrvatskoga Zmaja i Izdavačka kuća Meridijani, a pod pokroviteljstvom Grada Đurđevca i kao dio programa obilježavanja Dana grada Đurđevca. Mnogobrojnu publiku, goste i izlagače pozdravila je kao domaćin prof. Antonija Mandić, ravnateljica Gradske knjižnice u Đurđevcu. Ispred Grada Đurđevca sudionike skupa je pozdravila zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica i ovom prilikom uputila čestitku provodom Dana grada Đurđevca. Novi ravnatelj Muzeja grada Koprivnice arheolog Robert Čimin također se obratio prisutnima na početku skupa i izrazio zadovoljstvo što se u Đurđevcu počinju održavati znanstveni skupovi ovakvog sadržaja. Predsjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčića uputila je pozdrave u ime župana i njegovih zamjenika i izrazila svoje zadovoljstvo zbog velikog broja zainteresiranih koji su pratili izlaganja vrijednih istraživača povijesti Đurđevca. Ispred Ogranka Matice hrvatske u Đurđevcu kratko se obratio predsjednik Nikola Cik.

Na znanstvenom skupu podnijeto je 9 znanstvenih referata, a voditelji su bili Dragutin Feletar i Hrvoje Petrić. Izlaganje pod nazivom „Ekohistorija Đurđevca u 16. i 17. stoljeću“ iznio je izvanredni profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. Hrvoje Petrić. Mag. hist. Nikola Cik govorio je o ekohistoriji Đurđevca u 18. i 19. stoljeću. Član suradnik HAZU prof. dr. sc. Dragutin Feletar imao je referat „Sanovništvo Grada Đurđevca od 1857. do 2011. godine“. Vrijedni istraživač zavičajne povijesti Vladimir Miholek govorio je o obrtu i trgovini u Đurđevcu nakon razvojačenja Vojne granice 1871. godine. Doktorand arheologije Robert Čimin podnio je referat „Arheološka topografija Đurđevačke Podravine“. Urednica i direktorica časopisa za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja Meridijani i doktorandica povijesti umjetnosti prof. Petra Somek govorila je o utvrdi Stari grad Đurđevac iz aspekta povijesti umjetnosti. Povjesničar književnosti i voditelj Sveučilišne knjižnice Sveučilišta Sjever u Koprivnici i Varaždinu dr. sc. Mario Kolar govorio je o Đurđevečkom književnom krugu. Ravnateljica Gradske knjižnice Đurđevac prof. Antonija Mandić imala je izlaganje pod nazivom „Poznate žene iz povijesti Đurđevca“. S Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu došao je dr. sc. Petar Feletar koji je istražio važnost prometno-geografskog položaja Đurđevca.

Svi su izlagači uspjeli sažeto predstaviti rezultate dosadašnjih istraživanja povijesti grada Đurđevca i njegove bliže okolice. Naglasili su značaj važnih povijesnih događaja iz bogate prošlosti Đurđevca, njegove znamenitosti i fenomene, ali i upozorili na probleme koji opterećuju današnje stanje u Đurđevcu i predložili neka rješenja. Mnogobrojnost publike koja je pratila izlaganja u trajanju od ukupno tri sata dokazuje interes javnosti za đurđevečke teme i nadu za dobar prijem monografije o Gradu Đurđevcu koja je u nastajanju.