Jezične igre 2021.,  Bugarska

Jezične igre 2021., Bugarska

Objavljeno, 19. listopada 2021. | Djeca, Događanja

U Gradskoj knjižnici Đurđevac održana je prva radionica jezičnih igara 2021., na bugarskom jeziku, a voditeljica je bila naša sugrađanka Aneta Penzar.

Učenike trećih razreda OŠ Đurđevac pozdravila je ravnateljica knjižnice, Bernarda Ferderber i upoznala ih s projektom. Projekt je prepoznat i podržan od Grada Đurđevca i Ministarstva kulture RH, a cilj projekta je senzibiliziranje najmlađih skupina za važnost uključenja u rad cjelokupne zajednice manjinskih skupina u Đurđevcu. Ovim radionicama želi se prevenirati netolerancija prema drugim ljudima, a manjinskih skupinama pružiti  prostor za vlastito izražavanje i predstavljanje vlastite tradicije i kulture.

U uvodnom predavanju, voditeljica Aneta Penzar upoznala je djecu s osnovnim bugarskim geografskim obilježjima, a učenike je privukla priča o Trakijskoj nizini u kojoj se proizvodi 85% svjetske količine ružinog ulja, a u čijem su mirisu učenici imali priliku uživati za vrijeme radionice. Poslušali su i bugarsku etno pjesmu „Izlel e Delyu Haydutin“, bugarske pjevačice Valye Balkanske, koja je poslana u svemir u sklopu „Zlatne ploče“, na kojoj se nalaze odabrane pjesme naše civilizacije, a koje je davne 1977. godine ponio svemirski brod “ Voyager“ – kao poruku izvanzemaljcima.

U jezičnom dijelu, voditeljica radionice predstavila je bugarsku azbuku i osnovne riječi, dok su u  kreativnom dijelu učenici izrađivali martinice, djevojčicu i dječaka od crvene i bijele vune koje se vežu za ruke dragim osobama sa željom da ostanu zdrave. Martinice se vežu za ruke početkom ožujka (marta) i nose sve dok ne dođu prve rode i lastavice. Nakon toga se objese na voćke tako da i one budu zdrave i donesu puno uroda.

Jezične igre održavati će se utorkom, a sljedeću radionicu o Filipinima vodit će Juliet Lausch Mesar.