Gradska knjižnica Đurđevac osigurala financijska sredstva za nabavu građe i provođenje projekata

Gradska knjižnica Đurđevac osigurala financijska sredstva za nabavu građe i provođenje projekata

Objavljeno, 7. ožujka 2022. | Djeca, Događanja, Odrasli

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske objavilo je na svojim mrežnim stranicama rezultate financiranja programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske, temeljem Javnog poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2022. godinu.

Gradskoj knjižnici Đurđevac odobrena su sredstva za nabavu knjižne i neknjižne građe u iznosu od 75.000,00 kn, a svakako treba spomenuti i sredstva koje svake godine osigurava Grad Đurđevac u iznosu od 50.000,00 kn kojima će knjižnica nastaviti pratiti suvremene izdavačke trendove i nabavljati najnovije naslove prema potrebama svojih korisnika. Trenutno Gradska knjižnica Đurđevac raspolaže fundusom od preko 58000 naslova, a u 2021. godini nabavljeno je preko 2000 novih naslova za potrebe odjela za odrasle te studijskog i dječjeg odjela.

Ministarstvo kulture i medija i Grad Đurđevac prepoznali su i projekte koje već nekoliko godina provodi naša knjižnica, a koji obuhvaćaju uključivanje inkluzivnih skupina u rad naše ustanove, kao i aktivnosti koje provodimo s djecom preko ljetnih praznika. S 2.000,00 kn financirat će projekte Mala ruka prijateljstva i Ljetna čitateljska putovnica, a s 3.000,00 kn projekte Ruka prijateljstva, Dječje jezične igre i Ljeto u knjižnici. Odobrena sredstva omogućit će dugogodišnje provođenje već prepoznatih projekata i prelijepu suradnju s udrugama s područja Grada Đurđevca. Osim ovih projekata svakako treba spomenuti i nove  projekte s kojima smo krenuli u 2021. godini, a to su Igramo se i učimo engleski jezik (djeca rane školske dobi), Igramo se s Palčićima! (prijevremeno rođena djeca), Kreativne radionice s učenicima Odjela s teškoćama u razvoju OŠ Đurđevac, Aktivno s Klubom “Aktiv” (Gradsko društvo osoba s invaliditetom Đurđevac) te Knjiga vam kuca na vrata (dostava knjiga električnim biciklom starijim osobama i osobama s invaliditetom).

Ove godine posebno su nas razveselili i rezultati Javnog poziva za programe gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture u 2022. godini. S 10.000,00 kn financirat će se programi Poboljšanje funkcionalnosti prostora kojim ćemo opremiti našu knjižnicu novim namještajem i Nabava informatičke opreme kojim ćemo nastaviti opremati naš Makerspace. To je prostor u kojem potičemo nove oblike učenja, posebno u području informatike, prirodnih znanosti i tehnike i u kojem svi mogu slobodno koristiti tehničke uređaje i opremu, isprobavati ih, pomoću njih stvarati nešto novo ili se kreativno izražavati. Ovdje svakako treba spomenuti i vrijednu donaciju opreme za spomenuti Makerspace temeljem provedenog donacijskog natječaja „Generacija Now“ Instituta za razvoj i inovativnost mladih čiji je cilj povezivati postojeća i nova znanja u području tehnologije pri izradi kreativnih IoT projekata, razvijati kreativnost, inovativnost i razumijevanje modernih tehnologija, a u kojem sudjeluju učenici viših razreda OŠ Đurđevac.

Knjižnica ima preko 3000 učlanjenih korisnika, a tome je zasigurno doprinijela i besplatna članarina, kao i sve ostale knjižnične usluge. U 2021. godini korisnici su ukupno posudili preko 48000 različite vrste građe, a na ukupno 238 knjižničnih događanja koje je knjižnica organizirala za svoje korisnike sudjelovalo je  preko 6300 posjetitelja.

Pozivamo sve one koji još nisu naši korisnici da se besplatno učlane u našu knjižnicu, sudjeluju na mnogobrojnim aktivnostima koje svakodnevno organiziramo u našem prostoru i biraju neke od hit naslova koji nam svakodnevno stižu na naše police.