2003. godina
NJEMAČKA RADIONICA

Svaki ponedjeljak u sklopu radionice za niže razrede održava se i njemačka radionica. Nju vodi profesorica Ljerka Šimunic. Učimo govoriti, brojiti, pjevati i plesati pjesmice, učimo o običajima u Njemačkoj. Počeli smo pisati za njemački časopis Jumu.
UKRAŠAVANJE TIKVICA

Bila je to prva radionica, 15. rujna ukrašavali smo tikvice, a ujedno je to bila i generalna proba za prvu TIKVIJADU 2003.
Ukrašavali smo različite tikvice; velike, male, žute, dugoljaste, zelene, sive s crvenim glavicama; različitim materijalima, krpicama, komušinom, flomasterima. Dobili smo različite likove kao što su Pinokio, mladenka, strašila, čudovišta, jednooke gusare, bakice itd. Postavili smo izložbu u Knjižnici.
 
KESTENI

Kestene smo brali u parku. Stvarno su veliki i nisu za jelo i nemaju onako oštre bodlje kao oni kesteni za jelo.
Uz pomoć Issabelline bake izrađivali smo životinje od kestena. Tako smo dobili nekoliko žirafa, čak jednu koja je napravila pravu "špagu", ježića, psića. Najveću pažnju ipak je osvojio Martin koji je napravio Kremenkov auto.
"JESEN JE STIGLA ŠUŠTANJEM LIŠĆA I ŠAPATOM LIŠĆA"

Šetajući šumom, parkom, doma dvorištem, ubrali smo posebne primjerke lišća. Na papiru smo nacrtali drvo na koje smo lijepili natrgano lišće. Kada smo završili, sve papire smo stavili zajedno na stol i dobili smo prekrasno obojeno šumu. Jesen je zaista predivna.
IZRADA CVJETOVA OD KOMUŠINE

Budući da je vrijeme branja kukuruza, našli smo dovoljno komušine za izradu prekrasnih cvjetova. Komušinu smo dobro namočili u mlakoj vodi da omekša. Onako vlažni listovi lakše se savijaju. I tako smo savijali jedan po jedan list prema stabljici i sve zajedno zavezali da nam se ne raspadne. U sredinu smo stavili osušeni smiljak. Napravili smo prekrasne cvjetove.
UMJETNIČKA RADIONICA S MILANOM PAVLOVIĆOM - ANĐELI

15. listopada imali smo radionicu s akademskim umjetnikom Milanom Pavlovićom na temu ANĐELI.
Bilo je jako uzbudljivo. Radili smo kombiniranom tehnikom; tuš u boji, pastele i akvarel. Uz malo truda na posebno oblikovanom papiru nastajali su prekrasni anđeli. Od onih koji lete na oblacima do onih koji su ljuti na neke koji su bili zločesti. Nastalo je 17 anđela od kojih će neki biti objavljeni u slikovnici koju spremamo za Božić. Bilo je to zaista jedno posebno iskustvo.
 
TIKVIJADA 2003.

Dječji odjel Gradske knjižnice sudjelovao je na prvoj Tikvijadi 2003. održanoj u hotelu Picok 18.10.2003. Naš stol je bio krcat tikvicama. Budući da nas je bilo jako puno, podijelili smo se u dvije grupe. Kako smo imali iskustva od prije, ukrašavanje tikvica nam je išlo jako brzo. Bili smo jako maštoviti i napravili smo različite likove. Najveću pozornost ipak su dobili Bara i Štef. Njih smo napravili na dvije velike tikve.
UMJETNIČKA RADIONICA SA ZDRAVKOM ŠABARIĆEM - ILUSTRACIJA SLIKOVNICE

U Mjesecu hrvatske knjige u goste nam je stigao i Zdravko Šabarić. On je naš poznati slikar i ilustrator knjiga. Zamolili smo ga da nam ispripovijeda kako se radi ilustracija knjige. Nakon toga smo pročitali priču Kako su ptice dobile šareno perje i uz njegove vješte ruke i stručno oko, oslikali smo priču. Nastali su originalni crteži čiju smo izložbu upriličili nakon završetka radionice.
ČESTITAMO ROĐENDAN PISCIMA

Čestitamo rođendan piscima, naziv je iduće radionice.
Zadatak nam je bio u leksikonima, enciklopedijama i sličnim knjigama pronaći pisce koji u Mjesecu hrvatske knjige slave rođendan. Fotokopirali smo njihove slike te uz kratku biografiju napravili male postere. Izložili smo ih u Knjižnici.
19. studenog - Izrađivali smo sove, patke i šišmiše od papira. Izrezivanje nam je išlo dobro, ali umetanje konca baš i ne. Životinje smo napravili savijanjem i izrezivanjem papira prema zadanoj shemi. Nakon završnih poteza flomastera, životinjice smo objesili na letvicu i sada nam lepršaju iznad glave.


24., 26. i 28. studenog
- Gošće u našim radionicama bile su gospođe Slavica Pantelić, Sonja Janković i Terezija Cikoš. Sve su one članice Foruma žena. Prezentirale su nam kako su se nekad izrađivale igračke od "luščinja". U prvoj radionici Slavice Pantelić, bili su učenici nižih razreda. Iz komušine su izrađivali ljude i od sijena pravili adventski vijenac.U drugoj radionici gđe. Sonje Janković, prvo su izrađivali anđele od tjestenine, a zatim čestitke od slame i papira. Bilo je jako zanimljivo. I u trećoj radionici gđe. Terezije Cikoš bili su predškolci. Oni su od komušine radili lutke.
Svi naši radovi su izloženi na Dječjem odjelu i mogu se slobodno razgledavati.


Budući da smo već uveliko počeli s božićnim pripremama, u goste nam je došla Davorka Brezak i njena mala djevojčica, a naš veliki korisnik Ana. Pokazala nam je kako se od tkanine, papira, ljepila, šljokica i drugoga mogu napraviti prekrasne čestitke.
U maloj radionici je s predškolcima pravila božićni nakit za naš veliki bor.

8. prosinca - U gostima nam je bila prof. Marija Hodalić. Pokazala nam je novi način izrade čestitaka pomoću matrice i spreja. Prvo se izreže matrica s nekim božićnim ili zimskim motivom. Matrica se stavi na gotovi predložak čestitke i pošprica sa zlatnim, srebrnim ili kakvim drugim sprejem. Jednostavno, lagano, efektno.

ANTE TOPOLČIĆ I SVIJEČNJACI

Naš mladi umjetnik Ante Topolčić napravio je svijećnjake od gipsa. Gipsanu smjesu izlio je u velike plastične čaše, a u sredinu je stavio manju plastičnu čašu. Kad se smjesa osušila dobio je svijećnjake. Suhe svijećnjake smo obojili temperom. Nakon sušenja, Ante je u otvore stavio rastopljenu svijeću i dobili smo unikatne svijećnjake.
NIKA KOVAČEV I ANĐELI

Učenica 4. razreda Nika Kovačev održala je radionicu s fimo masom u izradi malih anđela. Vješto i strpljivo je učenike vodila kroz radionicu. Krenuli smo s malim i malo manjim kuglicama, pazećei na boje i spajanjem dijelova dobili smo male anđele kojima aureola svijetli u noći.